SAMOSTAN I CRKVA

SAMOSTANSKO PODR.

  ANKETA

  Ocijenite novi izgled naše stranice…

  Posjetitelji

  free counters

Župa Jajce


Jajce – župa Uznesenja Marijina

Gradnja crkve započela je 1866. god. i ona je potrajala do sredine sedamdesetih godina. To je bila jednostavna trobrodna bazilika, s dva niza stupova, korom i prezbiterijem. God. 1911. nju je oslikao Marko Antonini. Na bočnim zidovima predstavio je scene iz života Bl. Dj. Marije u 12 slika: Anđeo javlja Joakimu i Ani Marijino rođenje, Sv. Ana s Marijom, Blagovijest, Marija i Elizabeta itd. U oltarnoj konhi naslikao je Marijino krunjenje, a iznad trijumfalnog luka veliki lik sv. Franje koji propovijeda okupljenom narodu, ponad koga se ocrtava jajački krajolik. U kutovima su medaljoni s likovima svetaca. U crkvi se nalazio i sarkofag posljednjeg bosanskoga kralja Stjepana Tomaševića.

God. 1969. u ovu su crkvu prenesene postaje križnoga puta iz crkve sv. Ante u Sarajevu. Njih je prethodno restaurirao Mirko Čurić. Crkva je izvana obnovljena 1973. god. i tom je prilikom na zvonik postavljen sat, a elektrificirana su i zvona – njih pet na broj. Oltarna menza je bila iz 1977. god. i izrađena po nacrtu kipara Zdenka Grgića.

U zadnjem ratu (1992.) crkva je potpuno porušena a vjernici protjerani. Nakon trogodišnje okupacije Jajce je 1995. godine oslobođeno i ubrzo zatim započinje i povratak. Među prvim povratnicima bili su franjevci. Kako je crkva bila potpuno srušena, pastoralni rad odvijao se u teškim uvjetima. Svete mise i sakramente slavili su u prizemlju osnovne škole u kojoj ostaju sljedećih pet godina kada na zahtjev općinskih vlasti napuštaju prostor škole i (2000.) preseljavaju u drvenu kapelicu koju su sagradili između samostana i vjeronaučne dvorane istovremeno razmišljajući o gradnji nove crkve. Već sljedeće godine započela je gradnja nove crkve po planu gosp. Zvonimira Krznarića i Marijana Hržića iz Zagreba. Temeljni kamen blagoslovio je 16. travnja 2001. godine banjolučki biskup mons. Franjo Komarica. Godine 2002. uređena je kripta za liturgijska slavlja a blagoslovljena 18. studenog dok se u isto vrijeme nastavlja gradnja crkve koja svoj konačni oblik dobiva u ljeto 2003. godine kada je pokrivena bakrom.

Na području župe postoji podružna crkva u Barevu, koje je gradnja započela 1984. i potrajala nekoliko godina. Do tada je u pastoralne svrhe korištena grobljanska kapelica (8×6 m) iz god. 1966. U zadnjem ratu crkva je zapaljena a po povratku u Jajce ponovno obnovljena. U župi se nalazi deset grobalja s malim kapelicama.

God. 1969. izgrađena je vjeronaučna dvorana (projekt: S. Malkin – B. Borić).

Župa Jajce god. 1813. ima 3.614 vjernika (njihov se broj u vrijeme epidemije kuge 1814-17. raspolovio), 1877. god. 2.244, te 1935. god. 4.200. Župa je godine 1991. brojila 7.716 vjernika (1974:6.750) i njihov se broj povećavao. Zbor ratnih događanja 1992. godine župljani su protjerani. Nakon tri godine progonstva 1995. započinje povratak u Jajce. Tako je župa 2000. brojila 5.476 vjernika a danas ima 6.214 vjernika. Župu tvore slijedeća naselja: Jajce, Barevo, Borci, Bulići, Carevo Polje, Klimenta, Lučina, Mile, Peratovci, Podastrane, Prudi, Rika i Vrbica.

  Naslovnica 59

  Naslovnica 59

  Svjetlo riječi

  svjetlorijeci

  Bosna srebrena

  bosnasrebrena

  Biskupija Banjaluka

  biskupija-banjaluka

  katolicki tjednik

  katolicki tjednik

  Login