SAMOSTAN I CRKVA

SAMOSTANSKO PODR.

  ANKETA

  Ocijenite novi izgled naše stranice…

  Posjetitelji

  free counters

Toranj sv. Luke


Osim ostataka franjevačke samostanske crkve sv. Marije, Toranj sv. Luke u Jajcu spadaju u najveće spomenike duhovne kulture Hrvata u Bosni i Hercegovini i svjedoče o sjaju i moći bosanskog kraljevstva, te umjetničkom dosegu jajačke klesarske škole.


Papa Pio II. 7. studenog 1461. godine izdaje bulu po kojoj se dodjeljuje oprost svim vjernicima koji bi na marijanske blagdane posjetili crkvu sv. Marije u Jajcu. U crkvi su se, između 1459. i 1463. godine, čuvale moći (relikvije) sv. Luke Evanđelista što ih je u miraz donijela kraljica Mara kći srpskog despota, po čemu je Toranj i dobio ime.

Nakon definitivnog osvajanja Jajca 1527. godine Turci su Toranj sv. Luke pretvorili u minaret. Džamija je nekoliko puta bila zahvaćena požarom, a od posljednjeg požara 1832. godine džamija nije bila u funkciji. Ostatak munare skinut je 1888. godine prilikom posjete princa Rudolfa Habsburškog Jajcu, dok je temeljita popravka izvršena 1949. – 1953. godine kada je i treća galerija oslobođena dozida.

Toranj sv. Luke je jedini potpuno sačuvan kampanil (tal. campanile – zvonik sagrađen bez izravne veze s crkvom) u unutrašnjosti Balkana, a spomenikom kulture proglašen je još 1892. godine.

(Autor teksta: Prof. Bruno Ljubez)

  Naslovnica 59

  Naslovnica 59

  Svjetlo riječi

  svjetlorijeci

  Bosna srebrena

  bosnasrebrena

  Biskupija Banjaluka

  biskupija-banjaluka

  katolicki tjednik

  katolicki tjednik

  Login