SAMOSTAN I CRKVA

SAMOSTANSKO PODR.

  ANKETA

  Ocijenite novi izgled naše stranice…

  Posjetitelji

  free counters

Crkva sv. Marije


Crkva svete Marije (pogrešno nazivana crkva sv. Luke) i crkva sv. Klementa  građene su u romaničkom stilu koji je karakterističan za vrijeme od 11. do polovine 13. stoljeća. I Juraj Kujundžić smatra da je crkva sv. Marije podignuta u  romaničkom stilu u 12. ili 13. stoljeću, otprilike kad i crkva sv. Klementa. Ne znamo kojem je svecu crkva sv. Marije bila prije posvećena, ali su je franjevci, koji su stigli ovamo koncem 14. stoljeća, zatekli  staru i ruševnu i namijenili su je Blaženoj Djevici Mariji.

U novije doba spominje se u literaturi Stanica (Stana) Radosalić, žena bogatog jajačkog trgovca, Radiča Radosalića. Prema njezinoj oporuci iz 1484. godine, zapisanoj u Splitu, Stanica tvrdi kako je ona podigla crkvu sv. Marije u Jajcu. Stanica se spominje 1460. godine kao Radičeva žena. Navedene godine Radič joj je ostavio 1000 dukata „za stare dane“. Radosalić, kao bogat trgovac i jajački knez, imao je dovoljno novca da Stanica može podići crkvu. No, crkva je mnogo starija od Stanice. Za Staničina života crkva je već obnovljena u gotičkom stilu. Postavlja se pitanje, tko je obnovio crkvu? To je tipično pitanje za cjelokupnu povijest Jajca i Bosne, jer su mnogi izvori, koji su nam mogli nešto potvrditi, nestali ili su parcijalni ili nedostupni. Do sada su se svi ozbiljni povjesničari slagali u tome, da su franjevci, podigavši samostan u Jajcu 1404. godine, obnovili ruševnu crkvu.

Sve do 60.-tih godina XV. stoljeća crkva je bila bez zvonika, ili je nekadašnji zvonik srušen, a novi sagrađen kada su u Jajce stigle moći sv. Luke Evanđelista. Da su franjevci obnovili ovu crkvu govore ozbiljni razlozi: zatekli su ruševnu crkvu, a samostanska im je crkva bila potrebna, jer u blizini nije bilo druge crkve. Bilogrivić smatra da je ovu crkvu podigao sam Hrvoje Vukčić, skupa sa samostanom, kada je podizao jajački grad. Teško se složiti s tom konstatacijom, jer je prva, romanička crkva bila mnogo starija od Hrvoja.

Crkva sv. Marije (12.-13. stoljeće) zapadna strana. Rekonstrukcija Đ. Basler

Crkva sv. Marije bila je oslikana freskama Mrtvačkog plesa ili Strašnog suda. Neki misle da je crkvu oslikao Martin Petković, slikar rodom iz Jajca koji je 1423. pomoćnik u radionici Blaža Jurjeva, Trogiranina.

U crkvi je postojao neki objekt u obliku poligonalne piramide. Možda je to bio tabernakul u zidu pored oltara, ukrasni baldahin iznad nekog kipa ili krov iznad propovjedaonice. Prilikom pregradnje ostataka romaničke crkve u gotičku, ugrađena je gotička rozeta u zapadnom zidu. Na južnom zidu su se, pretpostavlja se, nalazili uski, visoki prozori, ali o tome nema neposrednih dokaza, jer je taj zid poslije 1528. godine srušen do temelja. U ruševinama crkve pronađeni su ostaci skulptura – ruka sa svijećnjakom, što dokazuje da je u crkvi bilo umjetnina u punoj plastici. Drveni predmeti i crkveni namještaj su naravno davno propali.

(Autor teksta: prof. Bruno Ljubez)

  Naslovnica 59

  Naslovnica 59

  Svjetlo riječi

  svjetlorijeci

  Bosna srebrena

  bosnasrebrena

  Biskupija Banjaluka

  biskupija-banjaluka

  katolicki tjednik

  katolicki tjednik

  Login