SAMOSTAN I CRKVA

SAMOSTANSKO PODR.

  ANKETA

  Ocijenite novi izgled naše stranice…

  Posjetitelji

  free counters

IZLAGANJE MOĆI SV. LUKE U JAJCU


plakat2JAJCE – U subotu, 17. listopada 2015. godine u kripti crkve Uznesenja BDM pod svečanom sv. misom u 17. sati, koju će predvoditi uzoriti Vinko kardinal Puljić, bit će po prvi put nakon 552. godine izložene moći sv. Luke Evanđeliste.

 

Prema tradiciji i nekim povijesnim podacima, moći svetoga Luke Evanđeliste su neposredno prije konačnog otomanskog osvajanja Bosne iz Jajca prebačene u Dubrovnik. Čuvaju su u Samostanu Male braće u Dubrovniku u relikvijaru „Moćnik prsta svetoga Luke“, rad nepoznatog dubrovačkog majstora iz 1555. godine.

Na inicijativu franjevaca iz Jajca, uz dogovor dviju provincija, Franjevačke provincije Bosne Srebrene iz Sarajeva i Franjevačke provincije Sv. Jeronima iz Zadra, te uz suglasnost Biskupskog ordinarijata u Dubrovniku, Samostan Male braće iz Dubrovnika vratio je dio moći samostanu u Jajcu. Fra Veselko Grubišić, gvardijan u Samostanu Male braće moći je 21. svibnja ove godine predao fra Zoranu Mandiću, gvardijanu franjevačkog samostana u Jajcu.

Čašćenje relikvija ili moći – tjelesnih ostataka svetaca prisutno je kroz cijelu povijest kršćanstva. I danas se u mnogim crkvama čuvaju i časte moći svetaca i vjeruje se u njihovu čudotvornu moć. Moći su uglavnom smještene u relikvijar koji je često pravo umjetničko djelo. Tako će biti i s moćima sv. Luke koje su vraćene franjevačkom samostanu. Relikvijar u kojem će biti smještene moći djelo je hrvatskog kipara Kuzme Kovačića.

 

VJESNIK Franjevačkog samostana sv. Luke

  Naslovnica 59

  Naslovnica 59

  Svjetlo riječi

  svjetlorijeci

  Bosna srebrena

  bosnasrebrena

  Biskupija Banjaluka

  biskupija-banjaluka

  katolicki tjednik

  katolicki tjednik

  Login