SAMOSTAN I CRKVA

SAMOSTANSKO PODR.

  ANKETA

  Ocijenite novi izgled naše stranice…

  Posjetitelji

  free counters

Moći svetog Luke vraćene u Jajce


moci1JAJCE – U četvrtak, 21. svibnja, dio moći svetog Luke koje se čuvaju u samostanu Male braće u Dubrovniku, vraćene su Franjevačkom samostanu Sv. Luke u Jajcu.

 

Prema tradiciji i nekim povijesnim podacima, moći svetoga Luke Evanđelista su neposredno prije konačnog otomanskog osvajanja Bosne iz samostana u Jajcu prebačene u Dubrovnik. Čuvaju su u Samostanu Male braće u Dubrovniku u relikvijaru „Moćnik prsta svetoga Luke“, rad nepoznatog dubrovačkog majstora iz 1555. godine.

Na inicijativu franjevaca iz Jajca, uz dogovor dviju provincija, Franjevačke provincije Bosne Srebrene iz Sarajeva i Franjevačke provincije Sv. Jeronima iz Zadra, te uz suglasnost Biskupskog ordinarijata u Dubrovniku, Samostan Male braće iz Dubrovnika vratio je dio moći samostanu u Jajcu. Fra Veselko Grubišić, gvardijan u Samostanu Male braće moći je predao fra Zoranu Mandiću, gvardijanu franjevačkog samostana u Jajcu. Na blagdan Sv. Luke, 18. 10. ove godine, moći će biti javno izložene u crkvi franjevačkog samostana u Jajcu.

Čašćenje relikvija ili moći – tjelesnih ostataka svetaca prisutno je kroz cijelu povijest kršćanstva. I danas se u mnogim crkvama čuvaju i časte moći svetaca i vjeruje se u njihovu čudotvornu moć.

moci

  Naslovnica 59

  Naslovnica 59

  Svjetlo riječi

  svjetlorijeci

  Bosna srebrena

  bosnasrebrena

  Biskupija Banjaluka

  biskupija-banjaluka

  katolicki tjednik

  katolicki tjednik

  Login