SAMOSTAN I CRKVA

SAMOSTANSKO PODR.

  ANKETA

  Ocijenite novi izgled naše stranice…

  Posjetitelji

  free counters

Duhovna priprava i primanje u Framu


Od 27. do 29. rujna ove godine bila je duhovna obnova za mlade naše župe. Duhovnu obnovu smo započeli u četvrtak  večernjom svetom misom u 18 sati koju je predvodio fra Mario Jelić, duhovni asistent Frame Jajce.

Nakon svete mise imali smo predavanje u kojem je fra Mario govorio o Bogu, potaknuvši nas na razmišljanje o našem odnosu s Bogom i nama samima. Rečenica koja nam je ostala u sjećanju jest ta „Ne možemo biti vjernici ako na prvom mjestu nismo ljudi.“

Drugi dan susreta započeli smo također svetom misom u 18 sati, a onda je uslijedilo predavanje koje je imao fra Vinko Jelušić. Predavanje smo započeli pjesmom, a s obzirom da je jedna framašica imala rođendan, susret smo i završili pjesmom za sretan rođendan. Treći dan susreta, program je počeo u 16 sati čišćenjem kripte gdje smo u nedjelju trebali dočekati goste, to jest framaše iz drugih župa.  U 17 sati smo stupili u crkvu kada smo imali prigodu za ispovijed. U nastavku je slijedila sveta misa koju je predvodio fra Mario. Po završetku svete mise imali smo generalnu probu za sutrašnji dan.

I ova duhovna obnova, kao i one prethodnih godina, nam je svima dobro došla, jer smo svi u brzom načinu življenja pa nam je trebalo malo odmora i vremena da stanemo i razmislimo o sebi, svojim  problemima i problemima u društvu, a posebno o svom odnosu s Bogom.  U ova tri dana imali smo priliku bolje upoznati sebe, ali i druge članove naše Frame. Nadam se da ćemo svi mi nakon ove duhovne obnove pokušati ostvariti svoj cilj življenja, ali isto tako trebamo poraditi  na vlastitom životu i dati sve od sebe da to bude u korist društvu i crkvi. Mir i Dobro!

I napokon je došao iščekivani dan. U nedjelju, 30. rujna naša crkva je još jednom zablistala. Uz proslavu primanja i obećanja u Framu, ovaj dan je bio bogatiji za još jedan događaj, naime ove godine naša Frama slavi svoj 15. rođendan.Tako da je ovaj dan bio predviđen i za tu proslavu, zbog čega smo  uistinu sretni i zahvalni Bogu! Petnaest mladića i djevojaka pristupilo je, odnosno primljeno u bratstvo franjevčke mladeži – Framu, a njih 35 je dalo ili obnovilo svoje obećanje da će kroz godinu dana biti spremni odazvati se na svaki poziv dobra i da će živjeti Kristovo evanđelje. Svetu misu u 18 sati je slavio fra Danijel Rajić, duhovni asistent Frame Bosne Srebrene, u koncelebraciji sa još sedam svećenika. Framaši su ovaj susret animirali svojim pjevanjem, čitanjem te prinosom darova.

Fra Danijel je u svojoj propovijedi govorio o svetom Franji i njegovom pozivu „Idi Franjo popravi moju kuću koja se ruši.“ Govorio je o Franjinom odgovoru na poziv  služenja Kristu i Njegovom evanđelju. Fra Danijel je pozvao sve mlade da svojim životom svjedoče za Krista i svoj život u Franjinoj obitelji prenose i na druge mlade koji “ lutaju “ ovim svijetom misleći da je najbitnije ono materijalno. Nakon propovijedi uslijedio je sam obred primanja i obećanja prozivanjem kandidata koji su spremno ustali i rekli svoje “ Evo me “. Bilo je lijepo vidjeti i čuti riječi obećanja koje su mladi zajedno u glas izgovarali. Fra Danijel je svakom framašu podijelio Tau, dok je zbor pjevao pjesmu Pođimo zajedno.

Svjedocima ovog važnog događaja bili su i mladi iz Frame Sivša koji su došli s fra Željkom Nikolićem (koji je donedavno bio na đakonskoj službi u našoj župi), mladi iz Frame Kupres – Suho Polje s fra Markom Jukićem, mladi iz Frame Podmilačje s župnikom fra Ilijom Stipićem i fra Juricom Perišom, postulanti iz Sarajeva s fra Danijelom, te nacionalna vijećnica Frame Ivana Lukenda iz Banja Luke.

Na kraju svete mise fra Danijel je podijelio blagoslov i još jednom čestitao svim framašima, te spomenuo kako su naše framašice osvojile prvo mjesto na ovogodišnjem sportskom susretu Frame u Busovači. Moram naglasiti da će se iduće godine sportski susret Frame Bosne Srebrene održati upravo u našem gradu i jako smo sretni zbog toga. Da bi smo do kraja upotpunili ovaj dan, druženje smo nastavili u našoj kripti uz dobru glazbu, razgovor, upoznavanje, piće i hranu koju su pripremili sami framaši, te najbolju prijateljsku atmosferu. Zabava je bila odlična, ali za većinu prekratka. Sve što je lijepo kratko traje, ali u nadi da ćemo uvijek biti i ostati velika i ponizna Franjina obitelj naša radost će trajati i dalje. Sigurni smo da je Bog s nama i da nas nikad neće ostaviti.

Veliko hvala fra Danijelu što je uveličao ovaj, za sve framaše i sve jajčane, veliki dan, svim našim gostima framašima i postulantima, te našem fra Vinku Jelušiću koji je bio s nama za vrijeme priprema, a napose našem duhovnom asistentu fra Mariju Jeliću koji nas je spremao za ovaj veliki od Boga darovani dan!

Marija Marjanović

  Naslovnica 59

  Naslovnica 59

  Svjetlo riječi

  svjetlorijeci

  Bosna srebrena

  bosnasrebrena

  Biskupija Banjaluka

  biskupija-banjaluka

  katolicki tjednik

  katolicki tjednik

  Login