SAMOSTAN I CRKVA

SAMOSTANSKO PODR.

  ANKETA

  Ocijenite novi izgled naše stranice…

  Posjetitelji

  free counters

Framaši na susretu HKM-a u Sisku


Tekst: Katarina BTRAN

Snimke: Katarina i Marina BRTAN, Nikolina LADAN

Nakon Rijeke (2000.), Osijeka (2002.), Šibenika (2004.), Pule (2006.), Varaždina (2008.), Zadra (2010.) i Zagreba (2011.), došao je na red i Sisak (2012.) – grad hrvatskih pobjeda. Riječ je o susretu hrvatske katoličke mladeži (SHKM) koji se održava od 2000. godine kad je prvi put održan u Rijeci.

Jajčani su, kao i svake, sudjelovali i ove godine. Svake godine sve više i više mladih odlazi na ove susrete kako bi zajedno slavili Krista. Dvodnevno druženje, 5. i 6. svibnja 2012. u Sisku bilo je nezaboravno za sve one koji su bili na ovom susretu. Oko 30 000 mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Vojvodine, Austrije, Njemačke, sudjelovalo je središnjem misnom slavlju koje je predvodio nadbiskup zagrebački msgr. Josip kardinal Bozanić, a propovijed održao msgr. Mijo Gorski koji je naglasio da je Krist uvijek tu za nas, on je naša jedina i prava svjetlost i ne trebamo i ne smijemo ići za lažnim blještavilom koje nas okružuje.

Ovogodišnji motto ”U svjetlosti hodimo” pokazao je i dokazao da mladi žive u Kristu i za Krista.

Rijeka mladih slijevala se u ovaj prelijepi grad kako bi u svjetlosti hodili Isusu Kristu. Okupljeni u molitvi i pjesmi rijeka mladih krenula je ispred sisačke katedrale Uzvišenja sv. Križa u procesiji prema mjestu održavanja središnjeg misnog slavlja, ispred crkve sv. Kvirina, prvog sisačkog biskupa.

Zahvaljujući prelijepom sunčanom vremenu koje nas nije napuštalo i napornom radu organizatora i volontera nije nam manjkalo ničega. Svakoj skupni dodijeljen je volonter koji ih je pratio tijekom cijelog dana. Ovom prilikom zahvaljujemo animatoricama koje su bile s Jajčanima.

Po završetku misnog slavlja, svaka skupina krenula je na daljnji put župama u kojima su bile smještene diljem sisačke biskupije. Jajčani su bili smješteni u mjestu Šiljakovina, župa Kravarsko zajedno s mladima iz Zagrebačke nadbiskupije, Dubrovačke biskupije i mnogih drugih. Domaćini su bili divni prema nama. Dobrodošlica svih njih ostat će nam u lijepom sjećanju, prihvatili su nas kao da smo njihovi. Ovom prilikom u svoje ime, ali i u ime svih Jajčana iskreno zahvaljujem jer su nam pripremili dobrodošlicu koju nitko od nas neće zaboraviti.

Uvjerena sam da je ovo bilo nezaboravno iskustvo za sve one koji su imali priliku sudjelovati na ovom ili bilo kojem od susreta hrvatske katoličke mladeži. Na koncu, vidimo se za dvije godine na slijedećem Susretu hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku. Mir vam i dobro. Fotogalerija

  Naslovnica 59

  Naslovnica 59

  Svjetlo riječi

  svjetlorijeci

  Bosna srebrena

  bosnasrebrena

  Biskupija Banjaluka

  biskupija-banjaluka

  katolicki tjednik

  katolicki tjednik

  Login