SAMOSTAN I CRKVA

SAMOSTANSKO PODR.

  ANKETA

  Ocijenite novi izgled naše stranice…

  Posjetitelji

  free counters

Suvenirnica Franjevačkog muzeja u Jajcu


Današnji dan bit će ubilježen ne samo u kroniku jajačkog kraja, nego i u srcima mnogih ljubitelja grada na Plivi. Naime, u našem franjevačkom samostanu sv. Luke u Jajcu otvorili smo suvenirnicu, kraljevu sobu i radionicu.

Kao što smo i najavili, program je počeo danas u 11h. Sudjelovalo je nekoliko kulturno-umjetničkih društava iz Jajca. Voditelj, Fra Željko Nikolić, đakon na praksi u našoj župi, u uvodnom dijelu, rekapitulirao je poslove koji su prethodili današnjem otvaranju te najavljivao sudionike programa. U prigodnom programu sudjelovali su: članovi glazbene škole iz Jajca, KUD „Preporod“ Jajce, KUD „Stari grad“ Jajce, KUD „Prijatelj“ Jajce, g. Ivan Jezerčić – Učitelj, koji, kako smo već pisali u Vjesniku, istovremeno svira pravi mali orkestar (šargiju, usnu harmoniku i bubanj). Potom su nam gospođe Kata Jezerčić i Tahira Musić pokazale i objasnile pojedine dijelove narodne nošnje kod katolika i muslimana jajačkog podneblja.

Na koncu prigodnog programa završnu riječ uputili su domaćin, fra Niko Petonjić, gvardijan samostana i župnik jajačke župe, g. Jozo Bojanić, voditelj Crvenog križa Jajce i g. Goran Knežević, predstavnik Handicap International-a, udruge koja je sufinancirala projekt obnove suvenirnice, Muzeja franjevačkog samostana u Jajcu i otvorenja radionice. G. Goran je i službeno presijecanjem vrpce otvorio suvenirnicu. Valja napomenuti kako je Handicap International, za ovaj dan, potpomogao izdanju četiriju letaka na teme: Jajce u antičko vrijeme, Jajce kraljevski grad, Posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević i Muzej franjevačkog samostana u Jajcu. Tekst potpisuju prof. Bruno Ljubez i Franjevački samostan sv. Luke u Jajcu, fotografije Stipo Raštegorac, lekturu prof. Gordana Ljubez i prof. Ivana Čavar-Pušić, grafičko oblikovanje Branko R. Ilić, tisak „Grafoprint d. o. o.“ Jajce u tiražu od 8000 primjeraka za svaku temu. Medijski pokrovitelj današnjeg programa bio je “Radio Jajce“.

Nakon službenog programa uslijedila je posjeta radionici gdje će se izrađivati ručni radovi, a potom i zakuska.

Za današnji događaj u našem samostanu, uspjeli smo urediti i otvoriti sobu u kojoj je sarkofag sa zemnim ostacima posljednjeg bosanskog kralja, Stjepana Tomaševića. U međuvremenu, dok pišem ovaj tekst, naš je samostan posjetilo 120 učenika (3. i 4. r.) Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ iz Travnika. Oni su, naime, i prvi turisti-posjetitelji suvenirnice i kraljeve sobe.

Ponajprije hvala dragom Bogu za ovaj događaj u našem prelijepom gradu, a također i svim ljudima dobre volje koji su na svoj način sudjelovali da upravo danas otvorimo suvenirnicu, radionicu i kraljevu sobu u Muzeju franjevačkog samostana sv. Luke u Jajcu.

U našoj galeriji pogledajte djelić atmosfere današnjeg dana.

Mir i Dobro

  Naslovnica 59

  Naslovnica 59

  Svjetlo riječi

  svjetlorijeci

  Bosna srebrena

  bosnasrebrena

  Biskupija Banjaluka

  biskupija-banjaluka

  katolicki tjednik

  katolicki tjednik

  Login