SAMOSTAN I CRKVA

SAMOSTANSKO PODR.

  ANKETA

  Ocijenite novi izgled naše stranice…

  Posjetitelji

  free counters

Radovi u samostanu i muzeju


U posjetu su nam došli i novinari Federalne televizije. Tom su prigodom snimili nekoliko kadrova o obnovi muzeja, nekoliko eksponata kao i izjavu našeg gvardijana fra Nike Petonjića.

Podsjećamo, prije Domovinskog rata u samostanu sv. Luke u Jajcu bio je Franjevački muzej koji je sadržavao eksponate iz ilirskog, rimskog, ranokršćanskog, turskog kao i najnovijeg razdoblja. I stara župna i samostanska crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, koja je bila pod zaštitom ondašnje države, mogla se zbog svojih umjetničkih vrijednosti svrstati u crkvu – muzej.

Za vrijeme Domovinskog rata (1992.-1995.) grad Jajce je osvojila srpska vojska. Srušili su crkvu u Jajcu i zavjetnu crkvicu u Podmilačju (jedna od tri crkvice koje su preživjele tursko doba). Zatim, Srbi su Franjevački samostan u Jajcu pretvorili u zatvor, a umjetnine iz samostana i franjevačkog muzeja, kao i dio arhiva, odnijeli u nepoznato.

Vjerojatno najvrjedniji eksponat u muzeju Franjevačkog samostana u Jajcu jesu zemni ostaci posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića (1461.-1463.). Tu je i reprint misala Hrvoja Vukčića Hrvatinića (1350.-1415.), dok se izvornik čuva u Topkapi (Istanbul), zatim Kompendij sakramenata biskupa fra Marka Dobretića…

U tijeku je izgradnja i obnova Franjevačkog samostana sv. Luke u Jajcu kao i Franjevačkog muzeja. Fratri su uspjeli pronaći i vratiti vrlo mali dio oduzetih umjetnina. No, i dalje će radit na restituciji otete im imovine. U tijeku je izrada prospekta o Muzeju franjevačkog samostana u Jajcu.

Vrijeme otvaranja muzeja ovisi o financijskim mogućnostima. Uza sve popratne poteškoće, jajački su fratri, uz Božju i pomoć ljudi dobre volje, optimistični te se nadaju što skorijem ponovnom otvaranju Franjevačkog muzeja u Jajcu.

  Naslovnica 59

  Naslovnica 59

  Svjetlo riječi

  svjetlorijeci

  Bosna srebrena

  bosnasrebrena

  Biskupija Banjaluka

  biskupija-banjaluka

  katolicki tjednik

  katolicki tjednik

  Login